Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
H PareaΦόρουμΑναζήτησηLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

 

 Το όνομα και τίποτε άλλο

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Adminnistrator
Adminnistrator
Admin


Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 838
Ηλικία : 50
Registration date : 05/03/2008

Character sheet
Συγγραφείς:
Το όνομα και τίποτε άλλο Left_bar_bleue15/15Το όνομα και τίποτε άλλο Empty_bar_bleue  (15/15)

Το όνομα και τίποτε άλλο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Το όνομα και τίποτε άλλο   Το όνομα και τίποτε άλλο Empty24/9/2008, 9:22 pm

Το όνομα και τίποτε άλλο 68682_b

Η διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή που είχε σήμερα με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα και δέκα λεπτά και έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ.

Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος αργά απόψε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διευκρίνισε ότι η εντολή που έχει είναι για λύση που να αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι "τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασχολούνται με εθνικές ταυτότητες".

Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε ότι υπάρχει "ειλικρινής πολιτική βούληση" από μέρους της Αθήνας για λύση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε ότι υπάρχουν "διαφορετικές απόψεις" στην ΠΓΔΜ.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι "η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής".

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών είπε: "Είχα μια μακρά συζήτηση με τον κ. Νίμιτς. Μια συζήτηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε την ανασκόπηση του συνόλου της διαπραγματευτικής πορείας. Συζητήσαμε τα διάφορα θέματα τα οποία μας απασχολούν. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί επί της ουσίας με τους διαπραγματευτές μέσα στην επόμενη, μεθεπόμενη βδομάδα, δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η ελληνική πλευρά είχε άλλη μια φορά την ευκαιρία να δηλώσει καθαρά στον διαπραγματευτή την εποικοδομητική της θέση, τη βούλησή της για ανεύρεση μιας κοινά αποδεχτής λύσης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξανά θέσω στην κ. Νίμιτς τις ελληνικές θέσεις με σαφήνεια και πληρότητα".

Σε ερώτηση για το τι εννοεί ο κ.Νίμιτς με τη μακεδονική εθνότητα που κάνει αναφορά στις ιδέες που είχε δώσει στις δυο πλευρές, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: "Ίσα, ίσα, αυτό το οποίο είπε και είναι απολύτως σαφές είναι ότι η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής. Μιλάμε για το όνομα και αυτή είναι η διαπραγμάτευση η οποία γίνεται".

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση "χωρίς νικητές και ηττημένους".

Αύριο η κ. Μπακογιάννη, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις.

Μετωπική Τσερβένκοφσκι-Γκρούεφσκι

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι πυροδότησε η προτροπή του τελευταίου προς τον πρώτο να επιδιώξει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη και να εξετάσει τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, στο περιθώριο των εργασιών της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η αντιπαράθεση συνοδεύτηκε από ειρωνείες του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Τσερβένκοφσκι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του τελευταίου. Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι χαιρετίζει "την είδηση για την επικείμενη συνάντηση" μεταξύ του Μπράνκο Τσρβένκοφσκι και της Ντόρας Μπακογιάννη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

"Θεωρούμε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η παρουσία σε αυτήν για μία ολόκληρη εβδομάδα όλων των σημαντικότερων προσωπικοτήτων, που συμμετέχουν στην επίλυση του προβλήματος με το όνομα, αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την επίλυση αυτού του πολυετούς προβλήματος και συνεπώς και ιστορική ευκαιρία για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ", αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Γκρούεφσκι και προστίθεται:

"Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο επικεφαλής της μακεδονικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση στη Νέα Υόρκη, κ. Τσερβένκοφσκι, εκτιμώντας τη μεγάλη του επιθυμία για εξεύρεση λύσης, αλλά και την πολυετή πείρα του - αρχής γενομένης από το 1992 - συμπεριλαμβανομένης και της στιγμής της αποδοχής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε αυτές τις ιστορικές στιγμές θα βρεί τρόπο για την επίτευξη δίκαιου συμβιβασμού επ' αυτού του προβλήματος, για τον οποίο υπάρχει ετοιμότητα άμεσα να τεθεί σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφανθούν οι πολίτες. Ο καλός και δίκαιος συμβιβασμός θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στη Μακεδονία για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ".

Άμεση, ωστόσο, ήταν η απάντηση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι: "Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι παρά την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να ενημερωθεί άμεσα σχετικά με το εάν υπάρξει ή όχι συνάντηση του Προέδρου κ. Τσερβένκοφσκι με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κα Μπακογιάννη, ο Πρωθυπουργός ή ψεύδεται ή πιστεύει σε ψέματα για ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου Tσερβένκοφσκι με την κα Μπακογιάννη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας απευθύνει έκκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι να λογικευτεί και να αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά και υπεύθυνα αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι.

Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων εκτιμούν, ότι είναι σαφές πως υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας, σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://hparea.net
 
Το όνομα και τίποτε άλλο
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-
Μετάβαση σε: